De ontwikkelingen tot nu toe
Sinds 1977 zijn er in Nederland een groot aantal centraal/gemeenschappelijk wonen projecten op initiatief van bewoners gebouwd, zowel in de huur- als in de koopsector, als in een mengvorm van beide. Er is een grote diversiteit onder de projecten; zo varieert het aantal woningen van 3 tot ongeveer 160. Van de bestaande projecten zijn er 54 lid van de LVCW.
Ongeveer de helft van de cw projecten, die lid zijn van de LVCW, is opgedeeld in clusters. Een cluster bestaat uit 5 tot 8 woningen rond enkele gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke woonkamer/keuken, wasmachine-ruimte en bergruimtes. De bewoners van een cluster kiezen elkaar.
In grote cw projecten zonder clusteropdeling, worden over het algemeen nieuwe bewoners door een commissie op de wachtlijst geplaatst. Bij geen bezwaar van de overige bewoners, krijgt het eerste huishouden op de wachtlijst een vrijgekomen (bij het huishouden passende) woning.
Enkele cw projecten hebben een tussenvorm, die met de term 'sociale' klusters wordt beschreven. De clustervorm is niet in de bouw vastgelegd, maar er zijn in het project voldoende gemeenschappelijke ruimtes, die door de zich vormende groepen in gebruik kunnen worden genomen, bijvoorbeeld als woonkeuken.
Vrijwel alle cw projecten hebben een projectruimte, een ontmoetingsplaats voor alle bewoners.
Het Kenniscentrum AAD, wil vanuit het woonconsumentenbelang, zo veel mogelijk informatie over woonvarianten toegankelijk maken.